以下是小编帮大家整理的职称英语试题之阅读理解,本文共8篇,仅供参考,大家一起来看看吧。

篇1:职称英语试题之阅读理解
,
例如: We should not make light of their achievements.我们不应当低估他们的成就。
2. your internal clock :指的是第一句中的a clock located inside our brains ,也即是第二段第一句中的the biological clock (生物钟)。
3. stay up:不睡觉,熬夜
4. This shift:这种调整。指上文所描述的由于生理时间的变化青少年上床时间越来越晚的现象。
5. get your body's clock out of sync with the cycle of light and dark :打乱了你的生物钟与昼夜时间循环之间的.平衡
6. gray cloud :提不起精神的状态
7. Brown University in Providence, RI:位于美国罗得岛州普罗维登斯的布朗大学。RI是Rhode Island(罗得岛)的首字母缩写;Providence 是罗得岛州的首府。布朗大学是美国一流大学,
创建于1764 年,是世界闻名的美国“常春藤联盟”(还包括哈佛大学、耶鲁大学、普林斯顿大学、布朗大学、哥伦比亚大学、宾夕法尼亚大学、达特茅斯大学和康奈尔大学)中的一员。
8. the signals that synchronize the body's clock:平衡生物钟的光信号
练习:
1 .The clock located inside our brains is similar to our bedside alarm clock because
A it controls when we wake,when we eat and when we sleep.
B it has a cycle of 24 hours.
C it is a cycle also called circadian rhythm.
D it can alarm any time during 24 hours.
2. What is implied in the second paragraph?
A Young children's biological clock has the same rhythm with that of the teenagers.
B People after puberty begin to go to bed earlier due to the change of the biological clock.
C Children before puberty tend to fall asleep earlier at night than adolescents.
D Teenagers go to bed later than they used to due to the light from the computer screen.
3. In the third paragraph the author wants to tell the reader that
A it is natural for teenagers to stay up late and get up late.
篇2:职称英语答题技巧指点之阅读理解
一:阅读理解的解题程序
1.先将文章分类――信息类,一般文章( 1说明文2讲故事)
注意:讲故事的文章中人物较多时,阅读时不可过快!造成反复阅读,欲速则不达-----切记搞清人物关系非常重要,通常这样的文章要多花一些时间,
2.先扫一眼文章中的中文。
3.抓住文章中心思想。
4.不读文章直接读问题,将问题分类,按不同类型解题用不同的方法解题。
二:阅读理解的解题技巧
1.文章的中心思想
2. 文章中具体细节(查细节)
3. 作者观点或文章结论最后一句
4. 对错选择
5. 解释词义
三:阅读理解的特别注意
1. 围着中心转――(先读有中心词的选项. 一般就是答案)
2. 先读容易的选项(读的懂的)先读短的选项从D向A读
3. 出现多个数字,特别是阿拉伯数字时,须特别小心!
4. 注意:
(1) 绝对原则,
即有all, every,only等绝对的词一般不是正确答案!All of the above除外A and b
(2) 选项排除原则。即留取相同项,排除不同项。
(3) 关键词附近有中文注解特别注意
四、如何抓住文章和句子的重心
1. 围着中心转-----中心( 第一句) 结论(最后一句)
2. 注意段落结构---段落中心(段落第一句)及段落结论(段落最后一句)
3. 注意连词---- but “….” ---- today this day so yet therefore however
4. 注意主从句--- ●宾语从句看从句●状语从句看主句●定语从句―看主句(先行词以从句看懂一个就行)
5. 并列疑问句或在一段中并列地名、人名、国名、一般最后一个为重心。并列多个形容词修饰名词时,最后一个为重心。(即最接近名词的)
6. 在答案中A、B、C、D有三个至四个重复单词,此单词为重心(即关键词)
【 经验】会员积分怎么获得?怎么查询?积分可以如何使用?可以直接转换为现金吗?
shareba经验分享: 如何挣钱
十万份免费下载/阅读资料:
篇3:职称英语试题之完形填空
Going on a diet
A typical person needs about 1,800 calories per day to stay alive. These calories keep your heart 1_______and your lungs breathing. They keep your organs operating2_______and, your brain running. They also keep your body warm. A person 3______weight because he or she consumes more calories per day than needed. The only way to lose fat is to 4______the number of calories that you consume per day. This is the basic 5______behind going on a diet.
6______,diets don't work for most people. They do lose weight but then 7______ the diet and put it back. Building a sensible diet and exercise plan is the key to 8______ a consistent weight. You need to figure out how many calories you need in a day and how many you 9______ take in. The next step is to add ,exercise so that you can 10______the number of calories you can consume per day.
Exercise charts can show you how many calories different 11______of exercise can burn. Burning 250 or 500 calories per day can 12______a big difference. You can ride an exercise bike while you are watching TV or you can 13______ the stairs instead of the elevator. Find an exercise 14______. Exercise can be a lot easier if there is someone to talk to. It's a good idea to wear firm-fitting clothes if you are on a diet. 15______clothing acts as a reminder of what you are trying to accomplish.
词汇:
typical α. 典型的,有代表性的
calory n. 卡路里
consume v. 消耗,消费,耗尽 (燃料、能量、时间等)
sensible α. 明智的,合情理的,切合实际的
consistent α. 一贯的,始终如一的'
reminder n. 令人回忆起……的东西,提醒……的东西
accomplish v. 完成,实现,做成功
注释:
1. ...diets don't work for most people . . . :……节食并不是对大多数人都奏效……
2. You can ride an exercise bike while you are watching TV or you can…:你可以在看电视的时候骑自行车或者你可以......
练习:
1. A ticking B beating C running D kicking
2. A properly B appropriately C approximately D effectively
3. A adds B increases C gains D puts
4. A cut off B take down C remove D reduce
5. A way B principle C method D kind
6. A Similarly B Though C Unfortunately D Although
7. A go off B go on C go after D go under
8. A getting B measuring C maintaining D reserving
9. A preferably B actually C consistently D eventually
10. A raise B go up C exceed D grow
11. A ways B factors C functions D forms
12. A have B do C make D give
13. A walk B climb C run D take
14. A partner B colleague C associate D friend
15. A Tight B Loose C Casual D Formal
答案与题解:
篇4:中考英语试题--阅读理解2
四、阅读理解
A
A young woman was driving through the lonely countryside. It was dark and rainy. Suddenly she saw an old woman by the side of the road, holding up her hand as if she wanted a lift(搭便车).
“I can\'t leave her out in this weather,” the young woman said to herself. She stopped the car and opened the door.
“Do you want a lift?” she asked. The old woman nodded(点头) and climbed into the car. After a while, she said to the old woman, “Have you been waiting a long time?“ The old woman shook (摇晃) her head. ” Strange,” thought the woman. She tried again. **Bad weather for the time of year,“ she said. The old woman nodded.
Then the young woman noticed the old woman\'s hands, which were large and hairy(多毛的). Suddenly she realized that **she” was a man! She stopped the car. “I can\'t see out of the rear screen(后挡风玻璃) ,”she said. “Would you mind cleaning it for me?”
“The old woman“ nodded and opened the door. As soon as ”she“ was out of the car, the frightened young woman drove off as fast as she could.
When she got to the next village, she stopped. She noticed ”the old woman“ had left ”her“ handbag behind. She picked it up and opened it. Inside was a gun(枪).
46. When the young woman talked with ”her“, ”the old woman“ only nodded or shook ”her“ head because ”she“_______.
A. didn\'t want the young woman to hear ”her“ voice
B. didn\'t want to trouble the young woman any more
C. was so tired that ”she“ didn\'t want to talk with her
D. was worded that the young woman had seen ”her“ hands
47. When the young woman found something strange, she________
A. drove away as fast as possible B. thought of an idea
C. went on driving as usual D. drove her car to a village
48. The young woman asked ”the old woman“ to clean the rear screen in order to________.
A. see more clearly B. drive fast and well C. make ”her“ speak D. throw ”her“ out
49. From the story we can see that the young woman was______.
A.kind and clever B.beautiful and bright C.foolish and shy D.strong and helpful
50. What do you think ”the old woman“ was?________.
A.A policeman. B.A basketball player. C.A robber, D.A poor villager.
B
People often say that an Englishman\'s home is his castle(城堡). They mean that the home is very important and personal. Most people in Britain live in houses rather than in flats (公寓) >and own their homes. They can paint and change them in any way they like. In a crowded city everyone knows that he or she has private space which is only for himself or herself and for invited friends.
People usually like to mark(做标记) their space. Are you sitting on a beach or a train or in a library? If you are on the beach you may have spread (撒) your sands around you; on the train you may have put your coat or small bag on the seat beside you; in a library you may have one corner or chair which is your own.
Once I was traveling on a train to London. I was in a section(区域) for four people and there was a table between us. The man opposite me had his bag on the table. There was no space on my side of the table at all. I was made rather angry. Maybe he thought that he owned the whole table! I took some newspapers out of my bag and put them on his. When I did this he sat up straight at once, opening his eyes wide. I had invaded(侵占 ) his space! A few minutes later I took my newspapers off his bag in order to read them. He at once moved his bag to his side of the table.
51. The English call their homes ”castles“ because________.
A. they don\'t make friends with others B. homes provide them their own space
C. they don\'t want to stay with others D. they are very important persons
52. The word ”private“ in the first paragraph means”________” in Chinese.
A.私人的 B.公共的 c.相邻的 D.隐蔽的
53. According to the passage, if an Englishman is on the beach, he will probably ________to show his own space to others.
A. sit in another person\'s chair B. talk loudly with his friends
C. cover himself with sands D. spread sands around him
54. Why did the writer get angry?
A. Because the man\'s bag fell on the writer\'s foot.
B. Because the man\'s bag was on the writer\'s seat.
C. Because the man didn\'t leave space for the writer on the table,
D. Because the man\'s bag prevented the writer looking out of the window.
55. The writer put his newspapers on the man\'s bag in order to________.
A. invade the man\'s space B. let the man read the newspapers
C. take the man\'s seat D. let the man move his bag to his side
C
Country Soviet Union The USA China
Date 12 April, 1961 5 May, 1961 15 October,
Astronaut(宇航员) Yuri Gagarin Alan Shepherd Yang Liwei
Age 27 38 38
Spaceship Vostok 1 Mercury 3 Shenzhou 5
Flight Time 1 hour 48 minutes 15 minutes 21 hours
Height 327 kilometres 185 kilometres 343 kilometres
Circles around the Earth 1 0 14
56. The form above shows us________.
A. three journeys into spaceB. daily life of three famous people
C. differences between three spaceshipsD. something about three famous astronauts
57.________went into space first.
A. Soviet Union B. The USA C. China D. The UK
58. The Chinese astronaut stayed in space for________.
A. I hour 48 minutes B. only 15 minutes C. the shortest time D. 21 hours
59. What can\'t we know from the form?
A.The dates of arriving in space. B. The birthday of each astronaut.
C. The heights the three spaceships reached.D. The circles the spaceships went around the earth.
60. According to the form, which of the following is true?
A. Vostok 1 took Alan Shepherd into space.B.Yuri Gagarin was born on 12 April, 1961.
C.Shenzhou 5 circled the earth 14 times.D. Mercury 3 reached a height of 327 kilometres in space.
D
Leaves are nature' s food factories. Plants take water from the ground through their roots. They take a gas called carbon dioxide(CO2) from the air. Plants use sunlight to turn water and CO2 into glucose. Glucose is a kind of sugar. Plants use glucose as food for energy(f&ft) to grow. The way plants turn water and CO2 into glucose is called photosynthesis. That means ”putting together with light. ” A chemical called
chlorophyll helps make photosynthesis happen. Chlorophyll is green.
It gives plants their green color.
As summer ends and autumn comes, the days get shorter and shorter. This is how the trees “know” to begin getting ready for winter.
During winter, there is not enough light or water for photosynthesis. The trees will rest, and live on the food they have stored during the summer. They begin to close their food-making factories. The green chlorophyll disappears from the leaves. Then, we begin to see yellow and orange colors. A few of these colors stay in the leaves all the time. We just can\'t see them in the summer, because they are covered up by the green chlorophyll.
Red and purple colours we see in leaves are made mostly in the autumn. In some trees, like maples(枫树),glucose is stored in the leaves after photosynthesis stops. Sunlight and the cool nights of autumn turn this glucose into red. The brown color of trees like oaks(橡树) is made from wastes left in the leaves.
61. The word “chlorophyll” in the first paragraph means________in Chinese.
A.叶绿素 B.氧气 C.胡萝卜素 D.蛋白质
62. Where is CO2 from?
A. Ground. B. Roots. C. Sunlight. D. Air.
63. The way________is called photosynthesis.
A. plants get CO2 from the air B. plants take water from the ground
C. plants turn water and CO2 into glucoseD. plants use glucose as food for energy to grow
64. Red and purple colors in leaves are made mostly in________.
A. spring B. autumn C. summer D. winter
65.________in the leaves changes into red color in autumn.
A. Sunlight B. Water C. Glucose D. Chlorophyll
篇5:中考英语试题--阅读理解1
根据短文内容,选择正确答案。
PASSAGE THREE
Steve Ballmer is always exciting, as he was this time in front of over 2,000 students from Qinghua University and Beijing University.
Ballmer, president(总裁) of Microsoft Corp., received a warm welcome at Qinghua University when he gave a talk on the next generation(一代) of the Internet on September 19th. He came to China last week for a two-day visit, during which he slept only four hours and had many meetings with government officials(政府官员) and men of business. After all those business matters, he came to Qinghua and was asked thousands of questions from the excited students.
Ballmer, who joined Microsoft in 1980, is the first business manager hired(聘用) by Bill Gates, a schoolmate of Ballmer at Harvard. Gates first dropped out of school to start Microsoft and Ballmer was still studying, but he also gave up his studies and joined Bill Gates’ five-year-old Microsoft in 1980.
In his talk to the students, Ballmer described what the Internet would bring to their life. He said there are several hundred Qinghua graduates now working or being trained at Microsoft both in China and in the US. He also warned the students not to drop out of school and follow the examples of Bill Gates and himself.
54. Ballmer gave a talk on ___________ at Qinghua.
A. the future of the Internet B. how to use the software made in his company
C. what computers will bring to universities D. his own experience from Harvard to Microsoft
55. It seemed that Ballmer came to China mainly ___________.
A. to meet some government officials B. to give a talk at Qinghua University
C. to manage business matters D. to visit places of interest
56. He encouraged Chinese students ___________.
A. to work for Microsoft in China or in America B. to follow the examples of Bill Gates and himself
C. to work on software D. to go on and finish their college education
57. From the passage we know Steve Ballmer ___________.
A. graduated from Harvard University B. asked the students a lot of questions
C. is president of Microsoft Corp. D. started Microsoft Corp. in 1980
PASSAGE FOUR
It is possible to do many simple tricks with numbers. Here is one trick. It has seven steps. First, write down your house number. For example, if your address is 73 Lemon Street, you would write down 73. Next, double it. In other words, multiply it by two. Then, add five to this doubled number. For example, if your address is 73 and you have doubled it, you will get 146. Then, if you added five, you'd get 151. So, to repeat the first three steps, write down your house number, double it, and add five. Fourth, multiply this number by 50. In our example here, if you multiply 151 by 50, you'll get 7550. The fifth step is to add your age to this total. For example, if you're 26 years old, you should add 26 to this total. In our example here, the result would be 7550 plus 26, you'll get 7576. Sixth, you have to add the number of days in a year, which is 365. In our example here, 365 added to 7576 is 7941. The seventh and final step is this: subtract(减) 615 from the number that you have. In our example, 7941 minus(减) 615 is 7326.
The result here, 7-3-2-6, is the trick. The first part of the number is the address and the last part of the number is the age of the person. That is, 73 is the address that we started with, and 26 is the age that we used.
If you follow these seven steps with any address and the age of any person. You will get the same result.
58. According to(根据) the trick, what number can you get if you are 16 years old and your house number is 85?
A. 1685. B. 8516. C. 8165. D. 1658.
59. How can your age number appear at the last part off the result?
A. It's really a trick. B. By taking all the steps except Step1 and Step 2.
C. By taking Step 6 and Step 7. D. By taking all the steps.
60. What's the secret of the trick?
A. It's impossible to know.
B. By taking Step 2 and Step 4, we get the formula(公式): your address number × 2 × 50.
C. By taking all the steps except 1 and 2, we get the formula: 5 × 50 + your age number + 365 - 615 = your age number.
D. Both B and C.
篇6:英语试题阅读理解重点知识
英语试题阅读理解重点知识
试题中所选的阅读文章题材多样化,涉及政治经济、社会文化、风俗习惯、历史地理、科学技术等各个方面。(这要求学生平时对各方面的知识都有所积累,做个有心人)体裁多样化,包括记叙文、说明文、议论文、应用文以及新闻报道、广告、通知、操作说明、表格(要求学生能看懂这类阅读材料尤其是时下出题的趋势)等各种文体。它要求考生阅读理解准确率高、阅读速度快。
大致来说,主要针对如下方面:
1.文章的个别词或句子,可以给出生词让学生猜意,对此类题目学生应尽量在阅读材料中找定义或解释。
2.文章的某细节或情节。
3.文章的主题。
4.文章的背景知识。
5.文章的结论或结局。
6.文章内涵的隐义或寓意等。
主要是考查考生综合运用所学语言知识的能力,包括阅读、理解、归纳概括、逻辑推理以及对材料的评估能力等。
具体来讲主要有以下几种题型:
(一)直接理解性题目:这种题目比较简单,只要通读全文,了解文中所叙述的`重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。
(二)语义理解性题目:题目要求对文中个别难词、关键词、词组或句子作出解释。解答这类题目时需要对有关的上下文,甚至整篇文章的内容建立准确、立体的理解才能做出正确答案。
(三)逻辑推理性题目:这种题目有一定难度,往往不能直接从文中找到答案,而必须根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。有时甚至还得联系作者的意图、态度等弦外之音、文外之意加以推理,才能获得正确答案。
(四)归纳概括性题目:要求在阅读和理解全文的基础上对文章作出归纳、概括或评价。解这种题目时,不能只凭文中的只言片语而断章取义,比如涉及文章的标题(title)、主题(mainidea)、结论(conclusion)、结局(end)等有关问题,都需要在细读全文的基础上,结合所学语言知识、背景知识、生活常识、专业知识进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内隐的信息。
篇7:职称英语阅读理解解题技巧
在职称考试中,阅读理解题是第31-45题,共3篇短文,每篇5道考题,每题3分,共45分。那么我们如何掌握着重中之重,以便顺利通过考试呢?
一、熟悉考点
职称考试阅读部分经常会结合以下几点出题,阅读时需要把它们画下来。
(一)转折转折是出题人最常用的考点,有时一篇文章后面的三个至四个题目与原文中含有转折的句子有关,如下面文章就有四个题目的答案在原文含有but的句子中。所以,看原文和做题时都要时刻关注含有转折的句子。 例如:下面文章最后一段: The new smart structures could be very expensive to build.However,that would save many lives and would be less likely to be damaged during earthquakes. 对应题目: The smart buildings discussed in the passage ________. A.would cause serious financial problems B.would be worthwhile though costly C.would increase the complexity of architectural design D.can reduce the ground vibrations caused by earthquakes 当时不少同学只看到第一句话(新型建筑造价很高),就马上选择A选项,殊不知however引出的这句话才是真正的考点。第二句话是说“新型建筑可以在地震的时候挽救很多人的生命,更不容易被损坏”,据此意,正确答案应该选B项。从上面的例子中我们应该意识到原文中转折的意义了。因此考生阅读原文时尤其要注意转折的提示词,主要有:but,however,yet,on the contrary.
(二)数字涉及数字的题目要求考生能利用题干中的时间、数字在原文中定位找答案;能根据原文中的数字进行简单计算。职称考试中的计算一般要根据两个或三个数字得出计算结果;有时原文中会把涉及计算的某一个数字用考生容易忽视的文字给出,其他的数字则用比较明显的阿拉伯数字给出。考生要注意挖掘隐性信息。例如,下面文章,原文第二段中出现如下信息: …… In 1862 Congress authorized two western railroad companies to build lines …… Actual work on this project began four years later …… In 1869 they met at a place called Promontory …… 对应题目: The construction of the transcontinental railroad took ________. A.9 years B.7 years C.4 years D.3 years 不少考生只关注到原文中以阿拉伯数字形式给出的1862和1869,而忽视了以文字形式给出的“four years later”,误选B项,正确答案为D项。
(三)举例涉及例子的题目,通常是问某个例子说明什么。此时原文中的例子本身往往可以跳过不看,只需关注例子前后总结说明性的句子,因为举例只是给一定的观点提供证据而已。例如,下面文章后面的第一个题目这样问: The author uses the example of the robot in space exploration to tell us ________. A.the differences between robots and men B.the reason why men need to sleep C.about the need for robots to save power D.about the danger of men working at night 从题干的分析便可知道,此题是考一个例子说明什么,因此看原文时只需看该例子前后结论性的话。在可以看懂结论性句子的前提下,有关robot这个例子本身的内容便可以不看了。另外,还有一点值得注意的是,问例子说明什么,有关例子本身的选项,就不大可能为正确答案,因为它只是一个论据,正确答案一定是超越论据的结论。
(四)因果很多以因果关系为考点的题目,会在原文中出现表示因果关系的提示词,常用的有以下这些:名词basis,reason,result;介词because,for,since;连词therefore;动词lead to,result in,result from;总结性词组all this,that is why,for these reasons.
(五)比较原文中的比较也是重要考点,但职称考试阅读部分中的比较更多的是出现在干扰选项中。含有绝对意义的比较(主要指first,major和none)以及惟一性的比较(主要指only)的选项大都是干扰选项。
(六)段落首末句职称考试阅读部分段落的首末句往往能概括本段的主题,是本段的重点所在,所以经常被考到,尤其是段落的首句。
二、适当标记
考试成绩比较好的学生,在阅读时一般都会作一定的标记。作标记不但可以使考生精力更加集中,而且还可以使考生在回原文找答案时,能较快回忆起原文的内容和文章的脉络。在做标记时,可以圈出转折、因果、并列、举例和数字等具备考点或体现文章行文思路的信号词。
三、利用题序
考生在做题时,经常遇到的问题就是不能在短时间内有效地在原文中找到答案所对应的句子。很多考生的做法是做一个题目看一遍原文,这就浪费了大量的时间。其实,职称考试阅读部分很多题目是按照原文的叙述顺序而依次设置的,尤其是细节题,更具有这一规律。一般地,主题性题目和词义题是不会打乱细节题的顺序的。这样,考生就可以利用细节题的顺序,缩小查找细节题答案的范围。比如,第一题、第二题和第三题都是细节题,第一题和第三题的答案均已找到,但第二题的答案没有方向。这时可以把第二题的查找范围确定在第一题和第三题之间,从而避免满篇找答案。
四、有所不为
职称考试阅读部分每篇文章后面只有五个题目,它们只涉及原文部分内容而不会覆盖整篇文章。言外之意,对考试而言,原文中的很多信息是无效的。事实上,职称考试阅读部分经常出现一段或两段轮空不考的情况,尤其是当一篇文章段落比较多的时候更是如此。要做到有所为有所不为,就要求考生先看题干,对考什么做到心中有数,然后有效地阅读原文。比如下面文章的部分题目: 61.By “…… challenges explanation” (Line 2,para.1) the author means that ________. 62.The third paragraph is mainly about ________. 63.The author's purpose in writing the second paragraph is to show that children ________. 上面三个题目中,61题方向已经给出;62题问第三段主要内容,即考该段的主题,一般在段落首末句给出,所以这个题目的方向为阅读第三段的首末句;63题问作者写第二段的目的,即考该段的主题,所以阅读方向为第二段的首末句。 又如下面文章的部分题目为: 21.The experiment conducted by the researcher was meant to ________. 23.The findings of the experiment show that ________. 25.What is the one of the possible conclusions of the experiment ________. 从三个题目的题干出发,便可知道原文中会涉及实验,于是可以作如下分析:21题问研究人员进行实验的目的,那就应该在实验过程之前找答案;23题问实验的发现表明什么,说明是在实验的过程之后找答案;25题问一个可能的结论,自然也是在实验过程之后找答案了。23题和25题两题都可以通过在原文中找总结性的句子较快找到相应的答案。 当然,有选择地阅读原文,可能会导致对原文整体理解的欠缺。但是,在考试中,若考生没有能力把整篇文章看懂或不能在规定的时间内做完题目,也只能退而求其次了。
五、避难就易
在阅读文章时,考生会不可避免地遇到一些生僻的单词或一些比较难理解的句子。这时,考生可以采取以下措施:
(-)跳过不看若较难懂的信息不涉及后面的题目,那就没有必要在这些地方浪费时间了。比如下面文章第一段最后一句为: We set up a taste test that challenges people who identified themselves as either Coca - cola or Pepsi fans: Find brand in blind tasting. 这里的a blind tasting的确切含义是“品尝没有标明品牌的饮料的活动”,像这样较难理解又不涉及题目的信息大可跳过不看,我们的目的是做对题目,而不是欣赏文章。
(二)简化信号职称考试阅读部分,有时候会出现一些在本文中有特定含义的词组。如下面文章中出现了“primary nurse”(责任护士),考生虽然对每个单词都认识,但整个词组的意思就不好把握了。而且在后面的题目中也出现了这个词组,这时考生可以把primary nurse简化成PN,后面的题目照样可以做出来,这就省去了理解primary nurse的时间。
(三)前后推理有些难词难句前后会出现并列或转折的信号,此时可以利用推理,由易到难进行推理。比如下面文章第二段有以下内容: …… Inventors are now working on new devices that would be fully placed,along with a tiny power pack,in the patient's chest.The first sample products aren't expected for another 10 or 20 years.But some people are already worrying that they'll work - and that American's overextended health - care programs will lose a precious $2.5 billion to $5 billion a year providing them for a relatively few dying patients. 对应题目: Some people feel that ________. A.artificial hearts are seldom effective B.the country should not spend much money on artificial hearts C.the country is not spending enough money on artificial hearts D.American's health - care programs are not doing enough for the nation's health 本题需要根据原文中but所在句的意思得出答案,但这句话不少考生在理解的时候有困难。通过but,我们可以知道这句话和上面的句子意思相反。而上面的信息是告诉我们新的人工心脏在10到内便可以造出来,照理这应该是件好事,但下一句马上用but转折,说明这句话能够体现人们对人工心脏持否定态度。综观四个选项只有A项和B项对人工心脏持负评价,C项对人工心脏持正评价,D项没有涉及人工心脏。再通过but所在句的信息便可知,原文谈的是钱的问题,便可选B项。
在考前考生还需要在以下几方面做好应试准备:
1.保证单词量:单词是考试中理解文章的基础,而很多考生往往单词背得很少,导致理解错误;或者单词背得不熟,导致理解太慢。比如很多考生连pessimistic(悲观的),in that (由于,因为)等这些考试中常用单词和词组都没有背出;还有很多同学记忆单词靠主观猜想,如不少同学认为objective(客观的)是“反对的”之意。在考前时间不多的情况下,考生可以通过熟记职称真题中的核心词汇,抓重点来背。
2.及时作总结:有的考生练习做了不少,但是水平提高不多。究其原因,主要是缺少了总结这一环节。正所谓“学而不思则罔”。只练习不总结就是缺少了更高层次的思考,不能知道自己的不足在哪里,更不能有针对性地加以改正。在作总结的时候,考生可以站在出题者的角度,分析其出题的一般思路,归纳其设置正确答案和干扰选项的共性。另外还要注意把做错的题目按题型加以分类,并在每一类中总结出错的共同原因,此原因即为需要改进的不足。 比如,下面文章后面的题目: 38.In the author's view,the sudden death caused by exposure to large amounts of pesticides ________. A.now occurs most frequently among all accidental deaths B.is not the worst of the negative consequences resulting from the use of pesticides C.has sharply increased so as to become the center of public attention D.is unavoidable because people can't do without pesticides in farming 39.People tend to ignore the delayed effects of exposure to chemicals because ________. A.the danger does not become apparent immediately B.the present is more important for them than the future C.limited exposure to them does little harm to people's health D.humans are capable of withstanding small amounts of poisoning 上面38题和39题分别选B项和A项,而很多学生会选择38题的C项或D项,39题的C项。分析上面两个题目选错的共性,可以发现这是因为我们结合自己的社会经验和一般常识,只注意了本选项的合理性,而没有关注到原文是否谈到了这一话题。这样我们就可以归纳总结:不合理的选项一定是干扰项,但合理的选项未必是正确的,只有原文谈到的选项才是对的。
3.限时做练习:时间和正确率是一对正相关的矛盾,做题所用时间越多,正确率也就越高;相反,所用时间越少,正确率也就越低。很多学生平时练习只注意正确率,做题没有时间限定。考生平时练习若不限定时间,那么即使正确率很高,也末必能在考试时得到理想成绩,因为能力够了也可能会来不及做题。所以,在考试前必须通过做几份真题,把自己在应试中的速度培训出来,树立时间观念。
就时间的具体安排而言,建议考生按照以下模式训练:一分钟看题干,14分钟看原文,14分钟做题。根据以往经历,考生往往会在第一篇或第二篇文章上花太多时间,导致后面的题目来不及做。这一方面是和题目的难易程度有关;另一方面是和考生没有合理分布考试时间有关。
概而言之,在临考前考生需要掌握应试策略,提高应试技巧,有效练习,及时总结。
篇8:职称英语阅读理解练习题
The Cherokee Nation Long before the white man came to the America, the land belonged to the American Indian nations. The nation of the Cherokees lived in What is now the southeastern part of the United States. After the white man came, the Cherokees copied many of their ways. One Cherokee named Sequoyah saw how important reading and writing was to the white man. He decided to invent a way to write down the spoken Cherokee language. He began by making word pictures. For each word he drew a picture. But that proved impossible-there were just too many words. Then he took the 85 sounds that made up the language. Using this own imagination and an English spelling book, Sequoyah invented a sign for each sound. His alphabet proved amazingly easy to learn. Before long, many Cherokees knew how to read and write in their own language. By 1828, they were even printing their own newspaper. In 1830, the U.S. Congress passed a law. It allowed the government to remove Indians from their lands. The Cherokees refused to go. They had lived on their lands for centuries. It belonged to them. Why should they go to a strange land far beyond the Mississippi River? The army was sent to drive the Cherokees out. Soldiers surrounded their villages and marched them at gunpoint into the western territory. The sick, the old and the small children went in carts, along with their belongings. The rest of the people marched on foot or rode on horseback. It was November, yet many of them still wore their summer clothes. Cold and hungry, the Cherokees were quickly exhausted by the hardships of the journey. Many dropped dead and were buried by the roadside. When the last group arrived in their new home in March 1839, more than 4,000 had died. It was indeed a march of death.
1.The Cherokee Nation used to live A) on the American continent. B) In the southeastern part of the US. C) Beyond the Mississippi River. D) In the western territory.
2. one of the ways that Sequoyah copied from the white man is the way of A) writing down the spoken language. B) Making word pictures. C) Teaching his people reading. D) Printing their own newspaper.
3. A law was passed in 1830 to A) allow the Cherokees to stay where they were. B) Send the army to help the Cherokees. C) Force the Cherokees to move westward. D) Forbid the Cherokees to read their newspaper.
4. When the Cherokees began to leave their lands. A) they went in carts. B) They went on horseback. C) They marched on foot. D) All of the above.
5. Many Cherokees died on their way to their new home mainly because A) they were not willing to go there. B) The government did not provide transportation C) They did not have enough food and clothes. D) The journey was long and boring. KEY: BACDC
1.职称英语考试阅读理解练习题
2.职称英语练习题及答案
3.2015年职称英语考试理工类阅读理解练习题
4.关于职称英语考试理工类阅读理解练习题
5.2016年职称英语考试理工类阅读理解练习题
6.2017职称英语阅读理解强化练习题及答案
7.职称英语概括大意练习题
8.职称英语考试练习题
9.职称英语概括大意的练习题
10.2016年职称英语考试卫生类B级阅读理解练习题
文档为doc格式