下面是小编为大家推荐的阅读理解推理判断题解题技巧,本文共5篇,欢迎大家分享。
篇1:阅读理解推理判断题解题技巧
阅读理解推理判断题解题技巧
《考试说明》关于阅读能力的考查不但要求学生要理解具体事实细节,也要理解抽象的含义;既要理解字面意思,又要理解其深层含义,包括作者的态度、观点、意图等;既要求理解文章中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其含义及逻辑关系进行判断和推理。NMET中,推理判断题的考查每年都占阅读理解试题的一半左右。推理判断试题属于高层次阅读理解题,很多考生对此类题型的解答感到很吃力,没有把握。下面笔者结合近年高考试题,谈谈推理判断题的解题技巧,希望对大家复习备考有所帮助。一、推理题常见的提问形式
常以infer,imply,suggest,conclude,learn,intend,mean,describe,purpose等词提问。或提问中含有表示推测的情态动词,如can,could,might,would等和其他表示可能性的动词,如probably,most likely等。
二、推理题的.解题思路
如何做好推理判断题?笔者以为,考生做题时一定要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”。
首先,要求考生在阅读时,要抓住文章的主题和细节,分析文章结构,根据上下文内在联系,挖掘文章的深层含义。在进行推理时,考生一定要仔细阅读短文,千万不可脱离原文而仅凭个人的看法,主观臆断。
其次,对于暗含在文章中的人物的行为动机、事件的因果关系及作者未言明的倾向、意图、态度、观点等要进行合乎逻辑的判断、推理、分析,进一步增强理解能力,抓住材料实质性的东西。
再次,在解答推理性问题时,应清楚所要解答的问题是针对某个细节进行推断,还是针对主题思想、作者的意图进行推断。
针对细节的推断可运用scanning方法,迅速在阅读材料中确定推理依据的位置或范围,然后再进行推理判断。
针对主题思想作推断时,其解题的主要依据是文章的主题思想,然后再分析句子之间的逻辑关系,区分观点与例证(opinion and fact)、原因与结果(cause and effect)、主观点与次观点(main idea and supporting idea)。
三、推理题的解题方法
1. 抓住特定信息进行逆向或正向推理
做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。
例 安徽春季D篇
69. The text suggests that not getting enough sleep might make you _____.
A. suffer from poor health
B. feel tired and nervous
C. dream more often
D. breathe quickly
解析 解题时抓住第一段After a busy day of work and play, the body needs to rest. Sleep is necessary for good h
[1] [2] [3] [4]
篇2:考研英语复习阅读理解推理判断题考点
考研英语复习阅读理解推理判断题考点归纳
考研英语阅读理推理判断题经常四个选项是四个很长的句子,而且极有可能对应原文中截然不同的四个地方,考生就没有耐性一一定位。这是一种错误的方法,考生一定要每个选项都返回原文,找到相对应的考点。笔者接下来就考研经常在推理判断题中出现的考点做一个归纳总结。
推理判断题在这9年来呈现一个明显的上升趋势,题量仅次于细节事实题,现在每年基本考5-6题。
1、推理判断题的标志:infer, imply, suggest,All of the following/statements………NOT true/ correct/ mentioned EXCEPT
2.应该每个选项都返回原文,找出出处
考生经常会在这种题型出错,其实主要就源于一个“懒”。
推理判断题经常四个选项是四个很长的句子,而且极有可能对应原文中截然不同的四个地方,考生就没有耐性一一定位。这是一种错误的方法,考生一定要每个选项都返回原文,找到相对应的考点。笔者接下来就考研经常在推理判断题中出现的考点做一个归纳总结。
A)正话反说:
这是考研的一个难点,即作者实际表达的意思和你读到的字面意思是相反的。很多考生没有真正理解文章意思,只停留在字面意思的理解,经常会选错答案。而正话反说又可以分为以下几类:
Should:应该怎样?也就意味着实际上并没有那么干,也就是作者想表达的意思和字面意思相反。
It looks/sounds like/as if:看/听上去好像,实际并不是。如大纲样题(真题第5篇)的首句“Much of the language used to describe monetary policy, such as ”steering the economy to a soft landing“ or ”a touch on the brakes“, makes it sound like a precise science.”下划线的字面意思直译“使之听上去好像一门精确的科学”,作者实际表达的意思货币政策并不是一门精确的科学。
虚拟语气:虚拟以所谓的反事实假设,即作者是既表达的意思和字面意思相反。如第五篇的末句“And so it does - and all would be well were reason the only judge in the creationism/evolution debate.”本句话字面意思直译是“如果理性成为创世论和进化论这场争议的惟一评判标准,那么一切都会变得好了”,作者实际表达的意思就是理性既不是惟一评判标准,而今天情况也并不好。
让步论述:让步论述就是先假设作者观点负面成立,从而引发出一系列荒谬的、不合理的结局,倒过来再次论证作者自身观点的正确性。因为有假设能成立的过程,事实上并不能成立,因此字面意思和实际意思依然是相反的。如大纲样题(19第5篇)首段“Hence the analogy that likens the conduct of monetary policy to driving a car with a blackened windscreen, a cracked rearview mirror and a faulty steering wheel.”如果把货币政策比成开汽车的话(前文论证过货币政策不能比喻成开汽车,这里就是假设其观点的负面成立),那么你就是开着一辆前挡风玻璃是黑的,后视镜是碎的,方向盘是坏的车(荒谬的不合理的`结局)。倒过来论证货币政策不能比成开汽车。
引号:引号可以起一个反语的作用。如19第5篇中“”Scientific“ creationism, which is being pushed by some for ”equal time“ in the classrooms whenever the scientific accounts of evolution are given, is based on religion, not science.”引号表征是所谓的科学,作者表达的意思就是创世论并不科学。
反问句:反问也是一种正话反说。如第2篇首段“That the evidence was inconclusive, the science uncertain?”字面意思“证据不确定,那么科学也不确定了吗?”很明显作者表达的意思是科学是certain的,而不是字面的 uncertain.
文化背景:在某些特定的文化背景当中,作者实际表达意思和字面意思相反。如第5篇第一段“A lateral move that hurt my pride and blocked my professional progress prompted me to abandon my relatively high profile career although, in the manner of a disgraced government minister, I covered my exit by claiming”I wanted to spend more time with my family“。”作者在这里只是借自身来反讽某些政府部长,即作者并不是政府部长,也不是想和家人共度美好时光。
B)深层次的含义:不能仅停留在字面意思理解
C)文章段落主旨:
D)全文末句:
E)文中带有解释性、结论性的句子
F)强对比结构
G)分类列举结构
3.与原文意思最接近,推理步骤最少的那一个作为正确选项
4.傻子原则:不要利用自己任何背景知识来做推理题。有背景知识只能帮助你读懂读文章,不会帮助你做对题目。因为即使一个选项符合常识,它也可能是一个文中未提及的信息,是错误答案。
第二篇:
Over the past century, all kinds of unfairness and discrimination have been condemned or made illegal. But one insidious form continues to thrive: alphabetism. This, for those as yet unaware of such a disadvantage, refers to discrimination against those whose surnames begin with a letter in the lower half of the alphabet.
It has long been known that a taxi firm called AAAA cars has a big advantage over Zodiac cars when customers thumb through their phone directories. Less well known is the advantage that Adam Abbott has in life over Zoe Zysman. English names are fairly evenly spread between the halves of the alphabet. Yet a suspiciously large number of top people have surnames beginning with letters between A and K. Thus the American president and vice-president have surnames starting with B and C respectively; and 26 of George Bush‘s predecessors (including his father) had surnames in the first half of the alphabet against just 16 in the second half. Even more striking, six of the seven heads of government of the G7 rich countries are alphabetically advantaged (Berlusconi, Blair, Bush, Chirac, Chrétien and Koizumi)。 The world’s three top central bankers (Greenspan, Duisenberg and Hayami) are all close to the top of the alphabet, even if one of them really uses Japanese characters. As are the world's five richest men (Gates, Buffett, Allen, Ellison and Albrecht)。
Can this merely be coincidence? One theory, dreamt up in all the spare time enjoyed by the alphabetically disadvantaged, is that the rot sets in early. At the start of the first year in infant school, teachers seat pupils alphabetically from the front, to make it easier to remember their names. So short-sighted Zysman junior gets stuck in the back row, and is rarely asked the improving questions posed by those insensitive teachers. At the time the alphabetically disadvantaged may think they have had a lucky escape. Yet the result may be worse qualifications, because they get less individual attention, as well as less confidence in speaking publicly.
The humiliation continues. At university graduation ceremonies, the ABCs proudly get their awards first; by the time they reach the Zysmans most people are literally having a ZZZ. Shortlists for job interviews, election ballot papers, lists of conference speakers and attendees: all tend to be drawn up alphabetically, and their recipients lose interest as they plough through them.
47、What can we infer from the first three paragraphs?
[A] In both East and West, names are essential to success.
[B] The alphabet is to blame for the failure of Zoe Zysman.
[C] Customers often pay a lot of attention to companies' names.
[D] Some form of discrimination is too subtle to recognize.(文章主题为正确答案)
48、The 4th paragraph suggests that
[A] questions are often put to the more intelligent students.
[B] alphabetically disadvantaged s
篇3:职称英语阅读判断题解题技巧
专家:我在新东方的课堂上给大家讲解的主要题型是阅读判断,虽然只有7分,但是是考察比较综合、完整的题型,这个题型其实各个网友在准备的过程当中首先得了解一下新的思路,你在考场的情况下在时间非常有限的情况下如何安排阅读,这是今天下午我们老师和同学跟大家探讨的一个方法。在时间有限的情况下,尤其是在词汇量不是特别大,阅读速度不是特别块的情况下,我们建议大家从题干入手,因为是7篇文章考察是否对错,这样我们可以从7个细节句子出发,来寻找考点,就是叫做关键词。我们将这个关键词画出来,同时带着寻找原文所在的地方,这样在文章中找到所在地就找到所在句了。
大家在考场可以随身携带的一本字典去查取在文章的答案句和题目中间有不认识的单词,这样我们用中文进行比较就可以看到答案是对还是错了。
这个题目应该说很多方法都是从学生考试的很多题型,比如阅读理解、概括大意里引申出来的,大家准备的时候应该注意到题目当中从文章找答案的规律,
更重要的一点,在具体找答案的时候A和B应该还是比较好的选择的,但是最难选的就是C选项,提醒大家,如果职称英语阅读判断的.题目本身是对的,或者说这个题目根据文章而言本身是错的,实际选择当中都可能选C。
比如我们有一个经典的例子,比如文章通篇讲太阳,这个题目问到太阳从西方出来,这个选择A还是B还是C,学生不看题目可能很可能选B,但是我们注意这个题目叫阅读判断,阅读就是告诉你从文章所指范围内得到一些启示是对还是错。文章通篇没有提到太阳是从哪里升起的,所以选择C。首先大家要把题目看懂,同时找答案句,这是C答案最为特殊的一个点了,这样一个点是在阅读理解题目中比较少见,因为阅读理解考察的主要是对答案的寻找。
相关信息请访问应届毕业生职称英语
篇4:考研英语阅读 推理判断题考点
考研英语阅读 推理判断题考点归纳
1、推理判断题的标志:infer, imply, suggest,All of the following/statements……NOT true/ correct/ mentioned EXCEPT
2. 应该每个选项都返回原文,找出出处
考生经常会在这种题型出错,其实主要就源于一个“懒”。
推理判断题经常四个选项是四个很长的句子,而且极有可能对应原文中截然不同的四个地方,考生就没有耐性一一定位。这是一种错误的方法,考生一定要每个选项都返回原文,找到相对应的考点。笔者接下来就考研经常在推理判断题中出现的考点做一个归纳总结。
A) 正话反说:
这是考研的一个难点,即作者实际表达的意思和你读到的字面意思是相反的。很多考生没有真正理解文章意思,只停留在字面意思的理解,经常会选错答案。而正话反说又可以分为以下几类:
Should:应该怎样?也就意味着实际上并没有那么干,也就是作者想表达的意思和字面意思相反。
It looks/sounds like/as if:看/听上去好像,实际并不是。如大纲样题(真题第5篇)的首句“Much of the language used to describe monetary policy, such as ”steering the economy to a soft landing“ or ”a touch on the brakes“, makes it sound like a precise science.”下划线的'字面意思直译“使之听上去好像一门精确的科学”,作者实际表达的意思货币政策并不是一门精确的科学。
虚拟语气:虚拟以所谓的反事实假设,即作者是既表达的意思和字面意思相反。如第五篇的末句“And so it does - and all would be well were reason the only judge in the creationism/evolution debate.”本句话字面意思直译是“如果理性成为创世论和进化论这场争议的惟一评判标准,那么一切都会变得好了”,作者实际表达的意思就是理性既不是惟一评判标准,而今天情况也并不好。
让步论述:让步论述就是先假设作者观点负面成立,从而引发出一系列荒谬的、不合理的结局,倒过来再次论证作者自身观点的正确性。因为有假设能成立的过程,事实上并不能成立,因此字面意思和实际意思依然是相反的。如大纲样题(19第5篇)首段“Hence the analogy that likens the conduct of monetary policy to driving a car with a blackened windscreen, a cracked rearview mirror and a faulty steering wheel.”如果把货币政策比成开汽车的话(前文论证过货币政策不能比喻成开汽车,这里就是假设其观点的负面成立),那么你就是开着一辆前挡风玻璃是黑的,后视镜是碎的,方向盘是坏的车(荒谬的不合理的结局)。倒过来论证货币政策不能比成开汽车。
引号:引号可以起一个反语的作用。如19第5篇中“”Scientific“ creationism, which is being pushed by some for ”equal time“ in the classrooms whenever the scientific accounts of evolution are given, is based on religion, not science.”引号表征是所谓的科学,作者表达的意思就是创世论并不科学。
反问句:反问也是一种正话反说。如第2篇首段“That the evidence was inconclusive, the science uncertain?”字面意思“证据不确定,那么科学也不确定了吗?”很明显作者表达的意思是科学是certain的,而不是字面的uncertain.
文化背景:在某些特定的文化背景当中,作者实际表达意思和字面意思相反。如第5篇第一段“ A lateral move that hurt my pride and blocked my professional progress prompted me to abandon my relatively high profile career although, in the manner of a disgraced government minister, I covered my exit by claiming ”I wanted to spend more time with my family“。”作者在这里只是借自身来反讽某些政府部长,即作者并不是政府部长,也不是想和家人共度美好时光。
B) 深层次的含义:不能仅停留在字面意思理
C) 文章段落主旨
D) 全文末句
E) 文中带有解释性、结论性的句子
F) 强对比结构
G) 分类列举结构
3. 与原文意思最接近,推理步骤最少的那一个作为正确选项
4. 傻子原则:不要利用自己任何背景知识来做推理题。有背景知识只能帮助你读懂读文章,不会帮助你做对题目。因为即使一个选项符合常识,它也可能是一个文中未提及的信息,是错误答案。
真题示例――
第二篇:
Over the past century, all kinds of unfairness and discrimination have been condemned or made illegal. But one insidious form continues to thrive: alphabetism. This, for those as yet unaware of such a disadvantage, refers to discrimination against those whose surnames begin with a letter in the lower half of the alphabet.
It has long been known that a taxi firm called AAAA cars has a big advantage over Zodiac cars when customers thumb through their phone directories. Less well known is the advantage that Adam Abbott has in life over Zoe Zysman. English names are fairly evenly spread between the halves of the alphabet. Yet a suspiciously large number of top people have surnames beginning with letters between A and K. Thus the American president and vice-president have surnames starting with B and C respectively; and 26 of George Bush's predecessors (including his father) had surnames in the first half of the alphabet against just 16 in the second half. Even more striking, six of the seven heads of government of the G7 rich countries are alphabetically advantaged (Berlusconi, Blair, Bush, Chirac, Chrétien and Koizumi)。 The world's three top central bankers (Greenspan, Duisenberg and Hayami) are all close to the top of the alphabet, even if one of them really uses Japanese characters. As are the world's five richest men (Gates, Buffett, Allen, Ellison and Albrecht)。
Can this merely be coincidence? One theory, dreamt up in all the spare time enjoyed by the alphabetically disadvantaged, is that the rot sets in early. At the start of the first year in infant school, teachers seat pupils alphabetically from the front, to make it easier to remember their names. So short-sighted Zysman junior gets stuck in the back row, and is rarely asked the improving questions posed by those insensitive teachers. At the time the alphabetically disadvantaged may think they have had a lucky escape. Yet the result may be worse qualifications, because they get less individual attention, as well as less confidence in speaking publicly.
The humiliation continues. At university graduation ceremonies, the ABCs proudly get their awards first; by the time they reach the Zysmans most people are literally having a ZZZ. Shortlists for job interviews, election ballot papers, lists of conference speakers and attendees: all tend to be drawn up alphabetically, and their recipients lose interest as they plough through them.
47、What can we infer from the first three paragraphs?
[A] In both East and West, names are essential to success.
[B] The alphabet is to blame for the failure of Zoe Zysman.
[C] Customers often pay a lot of attention to companies' names.
[D] Some form of discrimination is too subtle to recognize. (文章主题为正确答案)
48、The 4th paragraph suggests that
[A] questions are often put to the more intelligent students.
[B] alphabetically disadvantaged students often escape form class.
[C] teachers should pay attention to all of their students. (should为正话反说,改选项实际表达的意义就是老师没有关注所有的孩子)
[D] students should be seated according to their eyesight.
50、Whic
篇5:英语“阅读理解”解题技巧
作者:张雪云
一、阅读理解是考查学生通过阅读短文而对相关信息的加工情况。解此类题必须掌握两大技巧:
(一)阅读的技巧
1. 阅读时不要出声,要养成快速阅读的好习惯。
2. 阅读时不要逐字阅读,要养成以意群为单位阅读的好习惯。
3. 学会找关键词、关键句。关键句通常位于段落的开头或结尾。
4. 学会根据上下文猜测生词的词义。
(二)答题的技巧
1. 通读全文,了解大意。
2. 带着问题,复读原文。
3. 理解识别,推断归纳。
4. 复核检查,确保无误。
二、中考的阅读理解测试点主要分两大类:
(一)以识别语篇的事实和细节为主的题目。要求学生能综合运用语言和通过上下文抓住关键词句,即抓住事实和细节。此类题大都可以在短文中直接找到答案,相对较易。
(二)以理解为主的推测判断题目。有些题目只靠抓住细节和事实是远远不够的,需要考生深入理解,进行推测,进行判断。这类题难度较大。
文档为doc格式